İstanbul’da sanat buluşmaları devam ediyor

İstanbul Beylikdüzü Belediyesi tarafından düzenlenen Beylikdüzü Sanat Buluşmaları Satır Arası Sohbetleri’nin ikinci konuğu fotoğrafçı ve seyyah Özcan Yurdalan oldu. Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen söyleşide fotoğrafçılığın optik bilimi ve resim sanatının içinde gelişen tarihini anlatan Yurdalan, tarihte iz bırakmış kadın fotoğrafçıların hikâyelerine de değindi.

İSTANBUL (İGFA) – İstanbul Beylikdüzü Belediyesi’nin sanatın her alanından isimleri sanatseverlerle buluşturduğu “Sanat Buluşmaları” devam ediyor. İlk olarak oyuncu ve yazar Ercan Kesal’ı ağırlayan Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nin (BAKSM) bu haftaki konuğu fotoğraf sanatçısı Özcan Yurdalan oldu. Bir gezgin ve yazar olarak da tanınan Yurdalan, “Fotoğrafın Gizli Bırakılmış Tarihi” başlıklı söyleşisinde dinleyicileri MÖ. 500’lerden bugüne, MoZi’denİbn-i Heysem’e, Da Vinci’den dijital fotoğraf makinelerinin mucidi Steve Sassol’a uzanan bir yolculuğa çıkardı. Sanatçı, konuşmasının bir bölümünü de Türkiye ve dünyadaki tanınmış kadın fotoğrafçıların önemine ayırdı. Fotoğrafçılığın toplumsal tarihine odaklanmak gerektiğini belirten Yurdalan, söyleşisinde fotoğrafın bir sanat olmanın ötesine geçip, belgeleme aracı olmasının üzerinde durdu.

“Türkiye sözlü bir kültüre sahip, fotoğrafa hak ettiği değer verilmiyor”

Fotoğrafın tarihini sadece Batı’daki gelişmelerden başlatarak anlatmak doğru değil” diyen Özcan Yurdalan;Buda, Konfüçyus ve Sokrates’ten başlayarak anlattığı fotoğrafçılık tarihini Sanayi Devrimi, Amerikan İç Savaşı ve Afrika’nın sömürgecilik tarihiyle içe içe geçirip, her biri belge niteliğindeki unutulmaz fotoğrafları bir slayt gösterisi eşliğindeBAKSM’yi dolduran dinleyicilereaktardı. Dünyadan;ConstanceTalbot, Julia MargeretCameron, HarrietChalmers Adams, Marie El Khazen, Kerime Abbud, GerdaTaro, Kati Horna; Türkiye’den ise Naciye Sultan ve Muzaffer Hanım gibi çektikleri fotoğraflarla iz bırakmış kadın sanatçıların önemini vurgulayan Yurdalan, bu isimler arasında İstanbullu Ermeni sanatçı Maryam Şahinyan’ınaltını çizdi. Türkiye’nin sözlü bir kültüre sahip olduğunu, dolayısıyla resme ve fotoğrafa hak ettikleri değerin verilmediğini, Kurtuluş Savaşı’ndan bile birkaç fotoğrafın günümüze ulaşabildiğini açıklayan Yurdalan, “Fakat Meryem hanım çok önemli bir isim. Onun 1930’larda çektiği 200 bin fotoğraf 2011’de kamuya açıldı. Bu müthiş bir rakam gerçekten.Ve her ne kadar stüdyo ortamında çekilmiş olsalar da dönemin giyim kuşamı ve ruh hali hakkında bize çok önemli bilgiler veriyorlar” dedi.

14 yıllık haber tecrübesi ile kıdemli haber editörlüğü görevini üstleniyorum.

Related Posts

Sakarya’da Ramazan takvimi belli oldu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi RamazanAyıKültür Sanat Takvimi belli oldu. Ramazan ayının manevi iklimini yansıtacak etkinliklerde, sergi programları, konferanslar, tiyatro gösterimi, seminer ve dinleti programları sanatseverlerle bulaşacak. SAKARYA (İGFA) – Sakarya…

Çocuklarda erken ergenlik sorununa dikkat!

Aile, Çift ve Evlilik Danışmanı Anila Çelik Çocuklarda erken ergenlikle ilişkili konu hakkında bilgiler verdi. İSTANBUL (İGFA) – Erken ergenlik olarak da bilinen erken ergenlik, ergenlikle ilişkili fiziksel…

Klarnet ve kanun tınılarıyla unutulmaz gece

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Şubat Kültür Takvimi kapsamında Ziya Taşkent Konser Salonu’nda Kent Orkestrası tarafından gerçekleştirilen “Şarkılar ve Hikayeleri” konseri renkli görüntülere sahne olurken sanatseverlere unutulmaz bir gece…

Kocaeli’de Barış Manço şarkıları ile anılacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, milyonların gönlüne taht kuran usta sanatçı Barış Manço için ölümünün 26. yılında anma konseri düzenliyor. KOCAELİ (İGFA) – Tüm vatandaşların davetli olduğu anma programı 27…

Oruç öncesi böbrek sağlığı için önemli uyarı!

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle Dünya Böbrek Haftası’nda vatandaşları bilinçlendirmek için önemli bir farkındalık adımı atarak düzenlediği “Böbrekleriniz Ne Durumda” konferansıyla kronik rahatsızlığa, sağlıklı…

İzmir Bornova’da iki efsane için unutulmaz gece

İzmir Bornova Belediyesi, Türk müziğinin iki efsane ismi Barış Manço ve Cem Karaca’yı ölüm yıldönümlerinde özel bir konserle andı. Nevzat Kavalar Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte, Bornova Belediyesi’nin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir