Su ürünleri ihracatında Ege Bölgesi lider

Türk su ürünleri sektörü 2024 yılında ihracatta 2 milyar dolar barajını ilk kez aşarken, Türk somonu son 5 yılda ihracatını 17 kat artırarak büyük bir başarı hikayesi yazdı.

İZMİR (İGFA) – Türk somonu üretimi 10 yıl önce 5 bin ton iken, günümüzde 100 bin tona ulaştı. Türk somonu mevcut üretim ve ihracat artış hızını koruduğu takdirde yakın gelecekte levrek ve çipurayı geçerek ihracatta liderliğe aday olduğunu ortaya koyuyor.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre; Türkiye’nin Türk somonu ihracatı 2019 yılında 29 milyon dolar iken, sonrasında ihracatını her yıl katlayarak 2024 yılı sonunda 498 milyon dolara ulaştı. 

Rusya Federasyonu 356 milyon dolarla Türk somonu ihracatında açık ara liderliğini sürdürürken; Almanya’ya 36 milyon dolarlık, Vietnam’a 26 milyon dolarlık Türk somonu gönderdik.

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türk su ürünleri sektörü ve üniversitelerin ortak çalışmalarıyla Türk somonu üretiminde ve ihracatında büyük yol kat edildiğini, ihracatın 2024 yılında yüzde 31’lik artışla 349 milyon dolardan 498 milyon dolara ulaştığını, son 5 yılda Türk somonu ihracatının 17 kat artış gösterdiğini dile getirdi.

Dünya genelinde sağlıklı beslenmenin her geçen gün değer kazandığına dikkati çeken Kızıltan, “Türk somonunun, omega-3 yağ asitleri açısından zenginliği, protein kaynağı olması gibi faktörler Tür somonuna ilgiyi artırıyor. Karadeniz bölgemizdeki su koşulları ve iklim şartları somon yetiştiriciliği için ideal. Karadeniz’deki iklim özellikleri üretimdeki artışı destekliyor. Somon yetiştiriciliği için kullanılan teknolojilerin gelişmesi ve modern tesislerin kurulması da üretim verimliliğini artıran etkenler arasında” diye konuştu.

Türkiye’de Türk somonu ihraç eden firma sayısının 60’ı aştığı bilgisini veren Kızıltan şöyle devam etti: “Türkiye’nin su ürünleri ihracatında büyük bir başarıya ulaşıldı. 2000’lerde yalnızca 59 milyon dolar seviyesinde olan ihracat, 2024 sonunda 34 kat artışla 2 milyar 19 milyon doları geçti. Sektör olarak 2027 yılında hedefimiz 2,5 milyar dolara ulaşmak.”

2023 verilerine göre Türkiye’nin yıllık su ürünleri üretiminin 1 milyon tonu aştığının altını çizen Kızıltan, su ürünleri sektöründe modern tesis yatırımları sayesinde önemli bir mesafe kat edildiğini vurguladı. Kızıltan, “Türkiye’de 556 bin ton su ürünü yetiştiricilikle elde edilirken, bu yöntem toplam üretimin yüzde 55’ini oluşturuyor. Norveç su ürünleri sektöründe yıllık 15 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Türkiye olarak biz de bu seviyelere ulaşabiliriz” diyerek sözlerini noktaladı.

Su ürünleri ihracatında Ege Bölgesi liderliğini sürdürdü. Ege Bölgesi’nin su ürünleri ihracatı yüzde 15’lik artışla 1 milyar 127 milyon dolardan 1 milyar 292 milyon dolara yükseldi.

Ege Bölgesi, Türkiye’nin su ürünleri ihracatının yüzde 64’ünü tek başına gerçekleştirdi. Su ürünleri ihracatında levrek 570 milyon dolarla liderliğini sürdürdü. Levrek ihracatı 2023 yılına göre yüzde 10 artış gösterdi.

14 yıllık haber tecrübesi ile kıdemli haber editörlüğü görevini üstleniyorum.

Related Posts

Hayvancılık desteğinde kesintilere ayar!

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık desteklemelerinden çiftçinin üye olduğu üretici örgütlerine yapılan kesinti oranlarında, birinci derece tarımsal amaçlı örgüt ayrımı kaldırıldı. ANKARA (İGFA) – Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama…

Üretimi 10 yılda 10 kat arttı!

Türkiye, kamu-özel sektör iş birliğiyle, lezzeti tescilli Antep fıstığının üretim ve ihracatında büyük artış yaşanıyor alıyor. Üretim son 10 yılda 10 kat arttı. İSTANBUL (İGFA) – Her…

Oyak Renault 8 milyonuncu araç üretimini kutladı

Türkiye’nin en büyük binek otomobil üretim kapasitesine sahip olan Oyak Renault Otomobil Fabrikası, 8 milyonuncu aracı olan Renault Duster’ı üreterek, önemli bir kilometre taşına ulaştı. BURSA (İGFA)…

6. TechXtile Challenge’da finale kalan projeler belı̇rlendı̇

Yenilikçi fikirler ve güçlü girişimciler ile 6.TechXtile Challenge Tasarım Yarışmasında final yaklaşıyor. Tekstil ve hazır giyim sektörünedeğer katma hedefiyle sürdürülebilir ve inovatifçözümler sunan projeler finale kalabilmek içinDeğerlendirme…

Buü Rektörü Prof. Dr. Yılmaz: “Modern anlamda iktisat sanayi devrimiyle ortaya çıkmıştır ”

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD), Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Felsefe Kulübü’nün paydaşlığyla düzenlenen Açık Kapı Toplantıları/Felsefe Söyleşileri 2024-2025 döneminin dördüncü toplantısında, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, “İktisat ve…

Rüzgar ve güneşte kurulu güç 33 bin MW’ı aştı!

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü, toplam elektrik kurulu gücünün yaklaşık yüzde 60’ına ulaştı. Güneş ve rüzgarda toplam kurulu güç ise 33 bin megavatı aştı. ANKARA (İGFA) – Enerji…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir