Üretimi 10 yılda 10 kat arttı!

Türkiye, kamu-özel sektör iş birliğiyle, lezzeti tescilli Antep fıstığının üretim ve ihracatında büyük artış yaşanıyor alıyor. Üretim son 10 yılda 10 kat arttı.

İSTANBUL (İGFA) – Her yıl 26 Şubat günü, bu değerli kuruyemişin tanıtımını yapmak ve tüketimini teşvik etmek amacıyla Dünya Antep Fıstığı Günü olarak kutlanıyor.

Antep fıstığının çeşitli türleri İran’dan ABD’ye kadar geniş bir coğrafyada yetiştiriliyor. Türkiye’de, özellikle Gaziantep ve Şanlıurfa’da yetiştirilen Antep fıstığının, diğerlerine kıyasla çok daha güçlü aroması olduğu dünya mutfak kültürü rehberi TasteAtlas tarafından da kabul ediliyor.  

TÜRKİYE’DE ÜRETİMİ BİR YILDA İKİ KATTAN FAZLA ARTTI

Antep fıstığı, 2000 yılında Gaziantep için coğrafi işaret olarak tescillendi. Dünyada yılda 1 milyon tonun üzerinde Antep fıstığı üretiliyor. Türkiye, ABD ve İran ile birlikte dünyanın en büyük üç Antep fıstığı üreticisi arasında yer alıyor. Türkiye, dünya Antep fıstığı üretiminde yaklaşık yüzde 30 payla ABD’nin ardından ikinci sırada yer alıyor. Dünya Antep Fıstığı ihracatında ise ABD ve İran’ın ardından üçüncü sırada bulunuyor.

FISTIK AĞACI SAYISI ARTILACAK

2023 yılında dünya genelinde 1 milyon 22 bin ton fıstık üretilirken,Türkiye’nin üretimi 175 bin tonun üzerindeydi. 2024 yılında ise Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre rekolte bir önceki yıla kıyasla yüzde 117,6 artarak 383 bin tona yükseldi. Bu, bir önceki yıla kıyasla 2 kattan fazla; 53 bin ton rekolte elde edilen 2014 yılına göre ise yaklaşık 10 kat artışı ifade ediyor.

Dünya Antep fıstığı pazarında Türkiye’nin payını artırmak için kamu ve özel sektör iş birliğinde kapsamlı bir program yürütülüyor.

Hedef, yaklaşık 90 milyon olan Türkiye’deki Antep fıstığı ağacı sayısını daha da artırıp, ülkemizi bu değerli kuruyemişin üretiminde ve ihracatında lider konuma taşımak.

14 yıllık haber tecrübesi ile kıdemli haber editörlüğü görevini üstleniyorum.

Related Posts

Hayvancılık desteğinde kesintilere ayar!

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık desteklemelerinden çiftçinin üye olduğu üretici örgütlerine yapılan kesinti oranlarında, birinci derece tarımsal amaçlı örgüt ayrımı kaldırıldı. ANKARA (İGFA) – Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama…

Oyak Renault 8 milyonuncu araç üretimini kutladı

Türkiye’nin en büyük binek otomobil üretim kapasitesine sahip olan Oyak Renault Otomobil Fabrikası, 8 milyonuncu aracı olan Renault Duster’ı üreterek, önemli bir kilometre taşına ulaştı. BURSA (İGFA)…

6. TechXtile Challenge’da finale kalan projeler belı̇rlendı̇

Yenilikçi fikirler ve güçlü girişimciler ile 6.TechXtile Challenge Tasarım Yarışmasında final yaklaşıyor. Tekstil ve hazır giyim sektörünedeğer katma hedefiyle sürdürülebilir ve inovatifçözümler sunan projeler finale kalabilmek içinDeğerlendirme…

Buü Rektörü Prof. Dr. Yılmaz: “Modern anlamda iktisat sanayi devrimiyle ortaya çıkmıştır ”

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD), Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Felsefe Kulübü’nün paydaşlığyla düzenlenen Açık Kapı Toplantıları/Felsefe Söyleşileri 2024-2025 döneminin dördüncü toplantısında, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, “İktisat ve…

Rüzgar ve güneşte kurulu güç 33 bin MW’ı aştı!

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü, toplam elektrik kurulu gücünün yaklaşık yüzde 60’ına ulaştı. Güneş ve rüzgarda toplam kurulu güç ise 33 bin megavatı aştı. ANKARA (İGFA) – Enerji…

BİSİAD, yapay zekanın iş süreçlerine etkisini masaya yatırdı

Bilişim Sektörü İş İnsanları Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu, Açık Atölye’de gerçekleşen ‘A Journey into AI: From Concepts to Digital Transformation’ etkinliğine katıldı. BURSA (İGFA) – Yapay zekanın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir